Je wilt onbekommerd kunnen genieten van je vakantie. Dat begint bij een goede voorbereiding. Wat neem je mee in je auto en waar moet je onderweg aan denken? Als je je goed voorbereidt, dan scheelt dat veel stress en zelfs geld tijdens je vakantie.

Tijdens je autovakantie zijn er zaken waar je altijd mee te maken krijgt, zoals tanken en navigeren. Er zijn ook zaken die je  verplicht in je auto moet hebben liggen voor het geval je problemen krijgt. We zetten de belangrijkste vakantietips voor je op een rij.

Goedkoper tanken op vakantie

Nederland heeft één van de hoogste literprijzen voor benzine/diesel. Van 1 liter gaat er tussen de 48% en 60% naar de Nederlandse overheid. Dat betekent ook dat de brandstofprijzen in andere

Europese landen (een stuk) lager liggen. Veel Nederlanders plannen hun route daarom vaak via Luxemburg, omdat de prijzen daar een stuk lager zijn dan in Nederland.

Vanaf oktober 2018 zijn de benamingen voor brandstoffen geharmoniseerd naar E5, E10 of B7. Lees in ons brandstofblog op welke nieuwe benaming je moet letten.

Wellicht kun je je buitenlandse brandstofkosten verrekenen met je bijtelling (zie onze andere blog). Vergeet dan niet om de brandstofbonnen te bewaren én om deze afspraak met je werkgever schriftelijk vast te leggen.

Navigatie updaten

Een navigatiesysteem voorkomt stress. Maar als deze niet up-to-date is, dan kan deze veel stress veroorzaken. Vanwege wegwerkzaamheden kan het zomaar zo zijn dat je elk jaar een andere route moet nemen naar je vakantiebestemming. Een up-to-date navigatiesysteem helpt je bij je lange vakantieroute en kan je veel tijd en stress besparen. Vergeet niet om je file-informatie aan te zetten én om op te letten voor de zwarte zaterdagen in Frankrijk (3 en 10 augustus 2019). Probeer de zwarte zaterdagen, met veel files, te vermijden.

Verplicht in de auto

Elk Europees land heeft net weer andere regels over wat je verplicht in je auto moet hebben. Controleer per land wat je nodig hebt, maar in grote lijnen komt het neer op: veiligheidshesjes voor alle inzittenden, gevarendriehoek, verbandtrommel en reservelampjes. Als je via Duitsland rijdt, dan moet je in sommige plaatsen ook milieustickers hebben. En voor Oostenrijk, Zwitserland zijn tolvignetten noodzakelijk.