Omdat de actieradius van elektrische auto’s de laatste jaren flink toegenomen is, is het nu veel gemakkelijker om met een elektrische auto op vakantie te gaan. Er zijn wel een aantal punten waar je op moet letten:

De laadpas

Niet elke laadpas kun je in elk land gebruiken. Dit hangt af van zowel de laadpas, als het vakantieland/regio. Omdat sommige landen alleen maar met eigen laadpassen werken, is het verstandig om dit van te voren uit te zoeken. Vergeet ook niet om de laadpas geschikt te maken voor tanken (laden) in het buitenland. De buitenlandse tank- of laadkosten zijn via de werkgever te verrekenen met de bijtelling.

Soms kun je bij hotels/restaurants gratis laden. Bij de receptie kunnen ze dan de laadpaal activeren.

Je actieradius

Op snelwegen neemt je actieradius flink af en vooral als je zwaarder beladen bent. Ook weeromstandigheden zoals warmte (aircogebruik) en kou (verwarming) zorgen voor een lagere actieradius. Houd hier rekening mee.

Onderweg laden tijdens het rusten

Natuurlijk moet je om de twee uur even rusten. Gebruik deze rusttijd om ook je elektrische auto op te laden. Plan daarom je route via (snel)laders. Na een half uur ‘snelladen’ is een elektrische auto al weer voor 50 tot 80% opgeladen.

Waar onderweg laden? Plan je route!

Een vakantie begint met een goede voorbereiding. Van te voren kun je je route langs diverse oplaadpunten uitstippelen. Hiervoor kun je de volgende (digitale) kaarten gebruiken: Chargemap, Openchargemap of Tesla’s Superchargers (alleen voor Tesla’s). Uiteraard heb je hier ook apps voor, zoals die van The NewMotion.

Op vakantie “thuisladen”

Thuis stap je ook elke ochtend met een volledig opgeladen accu in de auto. Zorg dat dat ook op vakantie zo is. Als je onderweg overnacht of als je op je eindbestemming bent, dan is een oplaadpunt om ’s nachts te laden erg handig. Informeer van te voren of je bij je overnachting kunt opladen. Dan hoef je je minder druk te maken op vakantie.

Vaak kun je je elektrische auto ook via een normaal stopcontact opladen, mits je de geschikte kabel hiervoor hebt. Het is aan te raden om hiervoor een aparte (meterkast)groep te gebruiken, omdat anders de stoppen door kunnen slaan. Houdt er wel rekening mee, dat het opladen via een stopcontact vrij traag gaat.

Welke oplaadkabel is geschikt voor vakantie?

In de meeste Europese landen kun je prima uit de voeten met een Mennekes laadkabel (Type 2). In Frankrijk en Italië maken ze ook nog wel eens gebruik van Type 3C aansluitingen. Het is niet altijd duidelijk welke aansluiting er op het vakantieadres geplaatst is. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, dan kun je een extra Type 3C kabel meenemen.

Waarschuwing! Laden per minuut!

Gelukkig werken de meeste laadpalen met kWh-prijzen. Maar houdt er rekening mee dat er ook enkele laadpalen zijn waarbij je per minuut betaalt. Het prijsverschil bij een volledig opgeladen accu kan met een factor 4 schelen. Waarbij je voor “per minuut” veruit het duurste uit bent. We kennen een praktijkvoorbeeld waarbij je ‘per kWh’ € 26,- kwijt bent. Als je dezelfde auto ‘per minuut’ zou opladen, dan zou je € 118,- kwijt geweest zijn…