In 2020 bleek de autoleasesector al goed bestand te zijn tegen de gevolgen van de Corona-pandemie, dit jaar is er zelfs een groei gerealiseerd van 2,7 procent ten opzichte van eind 2020. Leasefietsen zijn in opkomst, dit is een belangrijke nieuwe groeimarkt.

Waar sommigen hadden verwacht dat de traditionele leaseauto terrein zou verliezen als gevolg van thuiswerken, was er door de sterke arbeidsmarkt en de groei van de zakelijke mobiliteit sprake van een toenemende vraag naar leaseauto’s. Ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 2020 was er sprake van een toename met 0,8 procent, zo blijkt uit cijfers van VNA, de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen. Doordat de Nederlandse economie herstelde, was er ook  een toename van het aantal geleasede bestelauto’s. Tot en met het derde kwartaal werd hier een groei gerealiseerd van 5,6 procent ten opzichte van eind 2020. Deze groei was ingezet in het tweede kwartaal van 2021. De traditionele grootafnemers van bestelwagens als de bouw, de detailhandel en de industrie presteerden bijzonder goed, wat leidde tot een grote vraag naar bestelwagens.

De VNA is bijna verbaasd dat de markt toeneemt. Renate Hemerik van de VNA:
“Werkgevers heroverwegen de invulling van hun mobiliteit. Na een kleine dip vorig jaar, neemt de vraag in de markt momenteel zelfs toe”.

De uitdagingen in de leasebranche

groei autoleasing

Hoewel de autoleasesector de crisis tot op heden goed heeft doorstaan, is er wel sprake van veranderde behoeften op het gebied van zakelijke mobiliteit. En er zijn enkele uitdagingen, zoals bijvoorbeeld de moeizame levering van nieuwe auto’s als gevolg van het wereldwijde tekort aan chips/halfgeleiders. Daarnaast wordt de bijtelling voor auto’s met nul emissie vanaf 1 januari 2022 hoger. Dus is er een eindejaars run op volledig elektrische auto’s, die echter niet in ruime mate voorhanden zijn. Dit kan leiden tot een keuze voor een minder duurzame leaseauto.

Duurzame mobiliteit en emissievrije auto’s zijn erg in trek. Echter, levertijden zijn erg lang verlenging van leasecontracten kan verlichting brengen in deze situatie. Pas op, want na 60 maanden krijg je ook weer te maken met hogere bijtelling.

Informeer bij ons voor de meest actuele levertijden van alle elektrische auto’s.

Bron: VNA