Wat betekent WLTP voor uw bedrijf?

U zult de term vast al gehoord hebben, WLTP. Maar wat houdt het nu precies (voor u) in? Dat zullen we u uitleggen. WLTP staat voor Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure. Dit is een testprocedure die beschrijft hoe een nieuwe auto getest moet worden. Dit is een nieuwe manier van testen, de oude testwijze heette NEDC wat staat voor New European Driving Cycle. Dat nieuwe is er onderhand ook al vanaf. Sinds 1992 was NEDC de standaard, maar deze kwam totaal niet overeen met de praktijk. Tussen de 25% en 50% afwijkingen waren normaal. Met WLTP moeten deze afwijkingen verleden tijd zijn.

Maakt de WLTP regeling uw wagenpark duurder?

Doordat een auto volgens de WLTP testmethode een hogere uitstoot heeft, omdat deze meer op de praktijk gericht is, zal elke auto duurder worden. De overheid geeft aan dat een overgang van NEDC naar WLTP budgetneutraal dient te gebeuren. Vandaar dat de overheid omrekentabellen ontwikkeld heeft. Deze tabellen moeten er voor zorgen dat een auto niet duurder wordt. De eerste signalen zijn echter dat een auto wel (iets) duurder wordt. Houdt dus rekening met hogere autokosten.

Pas uw autoregeling aan

In veel autoregelingen staat beschreven dat een werknemer tot een bepaalde catalogusprijs of leaseprijs een auto mag uitzoeken. Vanwege een verhoging van die twee waardes, kunt u er straks voor kiezen om deze naar boven te indexeren. Nog belangrijker is het om te kijken naar uw autoregeling als hierin staat dat men tot een bepaalde CO2 waarde een auto mag uitzoeken. De kans is namelijk groot dat veel auto’s straks niet meer gekozen kunnen worden. Fleetcompass houdt deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Indien u vragen heeft, neem dan contact met ons op.


Wagenparkbeheer van Fleetcompass heet FLEETSOURCING.  We zijn niet de eerste, wel de beste fleetmanager. En de enige die FLEETSOURCING in de praktijk brengt.