Het is bijna vakantietijd en steeds meer mensen gaan met een elektrische auto (EV) op pad. Ook de oplaadpunten voor elektrische voertuigen zullen deze zomer druk bezet zijn. Is het dan wel mogelijk om in het drukke seizoen met een elektrische auto op vakantie te gaan? Wij geven je handige tips om te laten zien dat dit absoluut mogelijk is. Een efficiënte voorbereiding vooraf zal je helpen om je laadstops tijdens je reis in goede banen te leiden.

1. Bereid je voor op je reis

Er zijn veel hulpmiddelen/apps om je te helpen laadstations te vinden en een reis met een EV te plannen. Denk aan de app Chargemap, Plugshare of Shell Recharge.  Door je vooraf voor te bereiden, bespaar je kostbare tijd. ABRP (A Better RouterPlanner) is een app die je helpt bij je laadgedrag, indien je eigen elektrische auto daar niet zo goed in is. De ANWB routeplanner kan dit trouwens ook.

2. Je laadpas in het buitenland

Je bent misschien gewend om je tankpas bij elke buitenlandse pomp te gebruiken. Met je laadpas moet je er iets langer bij stilstaan. Niet elke laadpas werkt overal. Er moeten onderlinge afspraken tussen pas- en paalleveranciers gemaakt zijn. Dat gaat gelukkig wel de goede kant op, maar het kan nog steeds zo zijn dat je niet kunt opladen. Zorg daarom voor één of meerdere back-up passen. Je kunt vrij kosteloos enkele passen, zonder maandelijkse abonnementskosten, aanvragen en in je dashboardkastje laten verstoffen. Je kan ook vooraf opzoeken welke laadpalen (leveranciers) op jouw vakantiebestemming aanwezig zijn. Zo kun je achterhalen of je specifieke pasjes nodig hebt. Betalen met je bankpas of creditcard bij een laadpaal komt steeds meer voor. Maar het is echt nog te weinig aanwezig om daarvan uit te gaan.

3. Wacht niet tot het accuniveau onder de 20 procent zakt

Om onnodige stress tijdens je vakantie met de elektrische auto te voorkomen, kun je het beste een oplaadstop inplannen wanneer je accu nog voor minimaal 20 procent is opgeladen. Als je aankomt bij een oplaadpunt op de snelweg en je ontdekt dat de oplaadpunten buiten werking zijn of dat de wachttijd te lang is, heb je in dat geval nog genoeg bereik om een plan B in werking te stellen.

4. Stop met laden bij 80 procent om tijd te besparen

Om de oplaadtijd te optimaliseren, raden we je sterk aan om de accu niet verder dan 80 procent op te laden. Tenzij het echt nodig is om hem volledig op te laden natuurlijk. Het duurt namelijk net zo lang om je EV op te laden van 80 tot 100 procent als van 20 tot 80 procent. 

5. Maak het laadpunt meteen vrij na het laden

We zijn het er allemaal over eens dat het vervelend is als auto’s met een verbrandingsmotor parkeerplaatsen innemen die zijn gereserveerd voor het opladen van elektrische auto’s. Dit is net zo vervelend als volledig opgeladen EV’s een plek bezet houden. Nu steeds meer mensen in een EV rijden, zal het deze zomer erg druk worden bij de laadstations.

Om een snelle doorlooptijd bij de oplaadpunten te garanderen, is het van cruciaal belang dat je niet meer oplaadt dan nodig is en de oplaadplek zo snel mogelijk verlaat. Het plannen van kortere, maar frequentere stops zal ertoe bijdragen dat de laadstations zo efficiënt mogelijk worden gebruikt. We moeten het als EV-eigenaren toch samen doen.

6. Geef niet flink gas vlak voor het opladen

Om snel te snelladen, is het zaak om de accu op de juiste temperatuur te hebben. Een te koude  accutemperatuur kan de laadsnelheid aanzienlijk vertragen. De maximale laadprestatie wordt bereikt bij een temperatuur tussen 20 en 40°C. Uiteraard helpen hoge zomerse temperaturen om je accu op de juiste temperatuur te krijgen. Veel moderne elektrische auto’s met vloeistofgekoelde accu’s laden met de juiste accutemperatuur als de laadstop in het navigatiesysteem ingevoerd is. Soms kun je de accutemperatuur ook handmatig, middels een knop, verhogen.

7. Laat een andere bestuurder eerst laden als zijn behoefte groter is

De laadinfrastructuur is nog steeds ontoereikend om het aantal elektrische voertuigen op de weg te kunnen afhandelen, zeker in andere Europese landen. Als een bestuurder dringend moet laden om te voorkomen dat hij strandt, zal hij het zeer op prijs stellen als hij voorrang krijgt.

8. De reis is de bestemming

En tot slot, zie de rit met de elektrische auto als een onderdeel van je vakantie. Het laden onderweg kost natuurlijk best wat tijd, maar die kun je ook gebruiken om even te relaxen of ergens lekker een hapje te gaan eten of een half uurtje in de zon te liggen. Relax, je hebt vakantie!