Voor steeds meer mensen vormen de toegenomen brandstofprijzen een probleem. De extra kosten om van en naar het werk te rijden, zorgen voor extra kopzorgen in een tijd dat alles duurder wordt. Gelukkig gaat volgend jaar eindelijk de reiskostenvergoeding omhoog.

Geld vrijgemaakt

De huidige reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer stamt al uit 2006. In zestien jaar is hij nooit aangepast aan de veranderende wereld. Voor veel mensen is de reiskostenvergoeding niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat. Mensen die ver van hun werk wonen, zien een steeds groter deel van het salaris opgeslokt worden bij de benzinepomp.

Deze week bleek uit de Voorjaarsnota dat het kabinet in 2023 en 2024 200 miljoen euro uittrekt voor het verhogen van de onbelaste reiskostenvergoeding. Op welk bedrag per kilometer dit precies uitkomt, weten we pas met Prinsjesdag in september 2022. Er wordt echter al wel gesproken over een verhoging naar 21 cent per 2023 en 23 cent per 2024 per gereden zakelijke kilometer.

Weer toereikend

Verschillende partijen roepen al tijden dat de reiskostenvergoeding uit 2006 niet meer toereikend is. Onder andere de Vereniging Zakelijke Rijders verzocht de overheid om zich aan haar woord te houden en de vergoeding te indexeren. De politiek ging hier echter niet in mee.

Door de sterk toegenomen kosten van autorijden, aangevuld door het oplopende personeelstekort, stonden werkgevers echter steeds meer onder druk om iets aan de reiskostenvergoeding te doen. Door de onbelaste reiskostenvergoeding te verhogen, krijgen werkgevers een middel om werknemers iets meer waardering te geven voor de kilometers die ze maken om naar kantoor af te reizen.

Een verhoging van 2 cent lijkt weinig, maar bij de huidige benzineprijs van 2,36 euro per liter (Euro 95) en een gemiddeld verbruik van 1 op 12 heb je al voldoende aan 21 cent per kilometer. Voor de brandstofkosten dan, want je moet natuurlijk ook verzekering en afschrijving meetellen. Voor de gemiddelde automobilist echter dekt de verhoogde reiskostenvergoeding aardig de kosten.

Bewuste keuze

De verhoogde reiskostenvergoeding gaat in vanaf 2023. Oorspronkelijk wilde de politiek de automobilisten al op 1 juli 2022 tegemoet komen. Vanwege de al ingevoerde verlaging van de accijnzen op brandstof en de belasting op energie, is dit echter iets uitgesteld. De nieuwe reiskostenvergoeding gaat dan in op het moment dat de twee eerdere maatregelen (waarschijnlijk) gaan aflopen, zodat het elkaar mooi opvolgt.

Natuurlijk zal niet iedereen onder de indruk zijn van 2 of 4 cent extra. Zij wijzen dan bijvoorbeeld naar Duitsland. Daar wordt de benzine binnenkort 50 cent goedkoper en krijgen werknemers sowieso meer reiskostenvergoeding. Ons kabinet kiest hier bewust niet voor. Een hoge vergoeding stimuleert niet om dicht bij het werk te wonen. Het gevolg van een hoge reiskostenvergoeding is meer woon-werkverkeer en dus meer files. En dat willen we toch ook niet?