Op vakantie met de auto is met de huidige brandstofprijzen natuurlijk niet heel goedkoop, het geeft je wel een maximale vrijheid om je auto bij je te hebben. In dit artikel kijken we naar de brandstofprijzen in de verschillende Europese landen en zoomen we ook in op snelwegvignetten en tolwegen.

Goedkoper een volle tank

Wil je genieten van mooie stuurmanswegen, leuke oude dorpjes én lage brandstofprijzen? Dan is Luxemburg een goede optie! Op het moment van schrijven betaal je hier voor een liter benzine 1,79 euro, toch een aanzienlijk verschil. Overigens was het verschil tot voor kort nog veel groter, maar dat terzijde. Maar het kan nog veel goedkoper. Wie op pad gaat naar Polen, betaalt 1,45 euro. Ook in Frankrijk ben je met 1,87 euro per liter overigens een stukje goedkoper uit. In Griekenland betaal je verrassend genoeg ongeveer evenveel als bij ons en dat geldt ook voor Denemarken. In Noorwegen ben je het duurst uit, met 2,45 euro per liter. Zwitserland mag dan in veel andere opzichten een duur land zijn, de benzine is er met 2,03 euro per liter juist weer een stukje goedkoper.

Op vakantie met de auto: Tolwegen of vignetten?

Wanneer je in Europa op vakantie gaat, zul je waarschijnlijk onderweg over tolwegen rijden. Maar er zijn ook landen waar je geen tol hoeft te betalen, maar in plaats daarvan een vignet (tolsticker) moet kopen. Tolwegen zijn meestal autosnelwegen, autowegen of wegen die door tunnels lopen. In de meeste gevallen wordt tol betaald in verhouding tot de afgelegde afstand op elke tolweg en dit is met name het geval in Italië en Frankrijk. Andere landen die tolwegen hebben zijn onder meer (maar niet uitsluitend) Kroatië, Hongarije, Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. In Denemarken en Zweden wordt vooral tol geheven op de grote bruggen (Svinesund en Sundsvall in Zweden en Great Belt Fixed Link in Denemarken) en op de Øresund-brug, die beide landen met elkaar verbindt.

Snelwegvignet met aankoopbewijs

Mensen die gebruik gaan maken van Oostenrijkse, Zwitserse en Sloveense snelwegen moeten over een snelwegvignet beschikken. Deze vignetten zijn verkrijgbaar bij de snelweggrensovergangen van Oostenrijk, Slovenië en Zwitserland. Voor Oostenrijk kun je kiezen voor een vignet met een geldigheidsduur van 10 dagen, wat voor motorvoertuigen tot 3.500 kilo in 2022 € 9,60 kost. Voor de Arlberg- en Karawanka-tunnel dien je overigens alsnog tol te betalen, ook al beschik je over een vignet. Een Zwitsers snelwegvignet heeft een geldigheidsduur van 1 jaar en kost circa € 40,00. Denk eraan dat je ook een aankoopbewijs bij je hebt om aan te tonen dat het vignet bij een officieel verkooppunt is aangeschaft. De Alpenlanden zijn trouwens niet de enige landen waar je een vignet moet kopen om gebruik te mogen maken van het snelwegnetwerk, ook in Slovenië heb je een vignet nodig.

Je kunt overigens bij de ANWB terecht voor meer informatie over vignetten, mede via deze organisatie kun je ze online bestellen.