Bijtelling: dit betaalt een zakelijke rijder voor het privégebruik van zijn auto die hem ter beschikking is gesteld. Hij/zij heeft namelijk een privé voordeel van iets dat zijn werkgever hem geeft. Vanwege het privé voordeel dient hij een X percentage bij zijn inkomen op te tellen voor het privé genot van zijn zakelijke auto.

Echter, bijtelling geldt alleen als je meer dan 500km per jaar privé met je auto rijdt. Als je er voor kiest om je zakelijke auto niet privé te rijden, dan dien je bij te houden wat je zakelijke en privé kilometers zijn. De Belastingdienst kan je namelijk vragen om deze te overhandigen. Als men vermoed dat je kilometeroverzicht niet klopt of dat je meer dan 500km privé per jaar rijdt, dan dien je met terugwerkende kracht de bijtelling te betalen plus een boete.

Opvragen “verklaring geen privégebruik”

Als je ervoor kiest om niet meer dan 500km privé te rijden, dan moet je de Belastingdienst daarvan op de hoogte stellen. Dit doe je door een “verklaring geen privégebruik” te ondertekenen. Deze is digitaal op te vragen op de site van de Belastingdienst. Fleetcompass kan je hierbij helpen.

Wijzigen “verklaring geen privégebruik”

Wat veel zakelijke rijders echter niet weten, is dat je ook je kenteken moet wijzigen op het formulier “verklaring geen privégebruik” als je met een ander kenteken gaat rijden. Slechts een derde van de zakelijke rijders is er van op de hoogte dat je je verklaring moet wijzigen bij een andere auto en doet dat dus ook. Ruim 70% van de zakelijke rijders wijzigt zijn verklaring dus niet als hij/zij in een andere auto gaat rijden.

De Belastingdienst geeft aan dat je dit dient te wijzigen op je verklaring. Vergeet dit dus niet aan de zakelijke rijder te melden. Je hoeft de zakelijke rijder alleen maar te wijzen op een link van de Belastingdienst, dan kan hij het kenteken heel makkelijk wijzigen door in te loggen met zijn DigiD. Een echt voorbeeld van “leuker kunnen we het niet maken, maar wel makkelijker!”.