Als je als zakelijke rijder aan één auto niet genoeg hebt, dan neem je er toch gewoon nog één en nog één! Er zit namelijk geen limiet aan het aantal auto’s dat je zakelijk mag rijden. Bijkomend voordeel is dat er over slechts één auto bijtelling betaald hoeft te worden. Maar over welke zakenauto moet de bijtelling betaald worden, en hoeveel kost dat?

Aantal rijbewijzen is bepalend

De zakelijke rijder hoeft maar over één auto bijtelling te betalen, ongeacht het aantal (lease)auto’s.  Althans, wanneer diegene alleen woont. Als hij of zij met meerdere mensen op één adres woont, dan betaalt de zakelijke rijder bijtelling over het aantal auto’s dat overeenkomt met het aantal rijbewijzen in huis. De Belastingdienst ziet het als volgt: voor iedereen die kan beschikken over een leaseauto, moet ook de bijtelling betaald worden. Staan er vijf leaseauto’s en hebben er op het huisadres drie mensen een rijbewijs, dan betaalt de man of vrouw des huizes voor drie leaseauto’s de bijtelling.  Indien je je zakenauto niet bijtelt, dus niet meer dan 500 km per jaar privé rijdt, dan geldt dat voor elke zakenauto. Elke auto mag dan maximaal 500 km per jaar privé rijden. Let op: bij controle dien je wel de rittenregistratie te kunnen overhandigen.

Over welke auto?

Als er meerdere leaseauto’s zijn, over welke auto betaal je dan de bijtelling? De duurste, de nieuwste, de meest vervuilende? Voor dit jaar (2021) is dat nog de auto met de hoogste cataloguswaarde, ongeacht de leeftijd of uitstoot van de auto. Als de duurste auto nu ‘toevallig’ een youngtimer is, waarover maar 35% bijtelling over de dagwaarde betaald hoeft te worden, dan kan er zomaar een groot voordeel ontstaan.

Minder voordeel

De Belastingdienst houdt niet van misbruik. Daarom wordt die regeling nu aangepast. De link tussen het aantal rijbewijzen en het aantal leaseauto’s blijft nog steeds bestaan, maar de bijtelling wordt vanaf 1 januari 2022 niet meer bepaald op basis van de duurste leaseauto, maar over de leaseauto  met de hoogste bijtelling. Ongeacht de fiscale waarde, leeftijd of uitstoot van de auto.

Waarschuwing

Denk nu niet dat het slim is om in 2021 nog snel even een youngtimer te naam te stellen. Het gaat namelijk enkel over de auto’s die van 1 januari t/m 31 december als zakenauto gereden worden. Dus bedenk goed hoe je je wagenpark samenstelt. Een paar extra leaseauto’s voor jezelf heeft dus geen direct effect op de bijtelling.