Het is goed om eerst te bepalen wat een mobiliteitsbudget nu eigenlijk is.

Simpel gezegd is het een budget dat je maandelijks aan je medewerkers geeft, waarmee ze zelf bepalen hoe ze hun zakelijke kilometers afleggen. Dat kan per fiets zijn, taxi, openbaar vervoer, eigen auto, noem maar op!

Mobiliteitsbudget een bruto/netto-verhaal

mobiliteitsbudgetHet belangrijkste kenmerk van een mobiliteitsbudget is; het is een bruto/netto-verhaal. Je geeft maandelijks een bepaald bedrag bruto aan je medewerker. De zakelijke fietskilometers of bijvoorbeeld kosten voor openbaar vervoer mag de medewerker van dit bedrag aftrekken. Over het resterende bedrag van het mobiliteitsbudget van die maand wordt belasting geheven. Na aftrek van belastingen blijft er een nettobedrag over voor de medewerker.

Het biedt de medewerker flexibiliteit. Er zijn wel verschillende zaken waar je rekening mee moet houden voor het succesvol inzetten van een mobiliteitsbudget. De leaseauto zal niet snel verdwijnen maar vooral in steden en voor jongere mensen zijn alternatieve mobiliteitsvormen interessant. Alternatieve mobiliteitsvormen zoals fietslease, shortlease, deelauto’s, openbaar vervoer of een combinatie kunnen ook aantrekkelijk zijn. Fleetcompass adviseert haar klanten op het gebied van mobiliteit!