De zomer is nu echt voorbij. Op 22 september is het officieel herfst geworden. De temperaturen dalen, de bladeren worden bruin en vallen van de bomen en eind oktober ging de wintertijd in. Wat betekent dat allemaal voor de automobilist?

Rijgedrag aanpassen in de herfst

Nat wegdek, dalende temperaturen en een laag staande zon. Alle veranderende omstandigheden vragen om een andere aanpak. Als je nu niet goed oplet, dan zit een ongelukje in een klein hoekje. Het blijk ook uit een wetenschappelijk onderzoek van het SWOV dat als het regent en de wegen nat zijn, er twee keer zoveel ongelukken plaatsvinden. Daarom geven we je graag enkele praktische tips, zodat je goed voorbereidt de herfst c.q. winter in kan. De belangrijkste tip is aanpassen. Is het nat of heb je minder zicht, rijd dan langzamer en neem afstand.

Winterbanden monteren

Onder de zeven graden Celsius kun je beter op winterbanden rijden dan op zomerbanden. Winterbanden hebben dan meer grip, een kortere remweg en kunnen water (en sneeuw) beter afvoeren. Daarnaast werkt het rubber van de band beter bij koude temperaturen. Dit komt het comfort van de auto én automobilist ten goede!

Boete voor beslagen ramen

Rijden met (deels) beslagen autoruiten is niet alleen gevaarlijk, je kunt hiervoor ook een boete krijgen. Zet je airconditioning aan, zorg dat het ventilatierooster onder de voorruit flink wat lucht krijgt, maar zorg ook dat je altijd een droge doek in de auto hebt liggen om de autoruiten droog te maken.

Natte schoenzolen

Als je schoenzolen nat zijn, dan kun je daarmee van je pedalen afglijden. Dat is vooral gevaarlijk als dat bij het rempedaal gebeurt. Makkelijke tip hierbij: veeg je schoenzolen droog aan de vloermatten.

Vermoeidheid slaat toe

Bij 1 op de 5 auto-ongelukken was vermoeidheid de oorzaak, aldus het SWOV. De kans op een ongeluk is maar liefst vier keer zo groot indien de bestuurder vermoeid is tijdens een lange rit. Bij kortere ritten speelt in 15% van alle ongevallen vermoeidheid een rol.

20 minuten slapen. Dat is dé tip. Bij een langere autorit even je auto langs de weg stilzetten en niet korter óf langer slapen dan 20 minuten. Als je korter dan een kwartier slaapt, dan heeft je slaapje geen effect. Als je langer dan een half uur slaapt, dan slaap je al snel zó diep dat je niet makkelijk uit je diepe roes komt en zit je daarna zelfs versufter achter het stuur. Zet ook je verwarming niet te hoog. Warmte, maar ook roken, maakt je slaperig.

Zonnebril en nachtbril

In het najaar staat de zon minder hoog aan de hemel. Door een laagstaande zon gebeuren veel ongelukken. Zorg dat je je zonnebril ook altijd binnen handbereik hebt.

In het donker rijden, daar heeft 40% van alle Nederlanders moeite mee. Een nachtbril kan daarbij helpen. Al vanaf € 10,- heb je een nachtbril. Het is dus het overwegen waard!

Uiteraard moet je leaseauto ook in goede conditie zijn. Zorg ervoor dat:

  • De bandenspanning in orde is
  • Je ruitenwissers goed werken en dat je genoeg ruitensproeiervloeistof hebt
  • Haal de bladeren bij de ruitenwissers weg. Je voorkomt hiermee roestvorming én overlast van natte bladeren
  • Dat de verlichting werkt. Bij een benzinepomp kun je ook met de aanwezige spons en trekker je koplampen en achterlichten even snel schoonmaken