Heb je een elektrische auto, dan zou het mooi zijn als je thuis je elektrische auto kunt opladen. Dus met je eigen laadpaal. Het blijkt dat 70% van de elektrische autorijders ook daadwerkelijk een laadpaal thuis heeft. Met deze laadpaal gebruik je je huisstroom voor het opladen van je elektrische auto (EV). Je huis fungeert dus eigenlijk als tankstation voor je EV. Vroeger kreeg je bij je brandstofauto een tankpas om overal (onderweg) te kunnen tanken. Maar bij je elektrische auto heb je niets aan een tankpas aan als je thuis oplaadt. Of toch wel?

Tankpas wordt laaddruppel

Vroeger had je de tankpas om brandstof te tanken bij benzinestations. Tegenwoordig is dat de laadpas. De laadpas maakt geen gebruik van de magneetstrip van de tankpas, maar van de RFID chip die in een laadpas zit. En omdat een chip kleiner is, kiezen veel EV-rijders niet voor een laadpas, maar voor een laaddruppel. Daarmee worden alle laadkosten automatisch verrekend met de werkgever of de leasemaatschappij.

Automatisch verrekenen

Met een laadpas/laaddruppel is een werknemer pas halverwege. Als hij/zij thuis een elektrische auto wil opladen, kan dat gemakkelijk via een thuislaadstation. Als dat een slim laadstation is, dan dient daar enkel nog beheersoftware op te worden geïnstalleerd. Vervolgens worden de laadkosten automatisch verrekend met de werkgever of leasemaatschappij op het moment dat de laadpas langs het laadstation ‘geswiped’ wordt.

Welk kWh-bedrag mag een werknemer doorbelasten?

Welk bedrag doorbelast mag worden aan de werkgever hangt af van de kosten. Betaalt een werknemer bijvoorbeeld 25 cent per kWh, dan is dát de kWh-prijs die mag worden doorbelast. Maar hoe zit dat dan als een werknemer zonnepanelen op zijn dak heeft laten plaatsen?

Milieu Centraal heeft aangegeven dat de kostprijs van 1 kWh van je zonnepanelen 7 cent is. Maar dat is niet het bedrag dat een leaserijder hoeft door te belasten. De aanschaf van de zonnepanelen was namelijk een privé investering. Daarom mag de werknemer een marktconform tarief doorbelasten aan de werkgever, oftewel de marktprijs. Dat kan op dit moment makkelijk 25 cent zijn, en wellicht zelfs hoger.

Voor meer vragen over het verrekenen van de stroomkosten van een werknemer kunt u contact met ons opnemen.